כך כתב שר הבריאות הבריטי בהודעות וואטסאפ שהודלפו לטלגרף ואשר חושפות התעלמות מנתונים מדעיים, הסתרת אינפורמציה מהציבור, זריעת דיסאינפורמציה, פחד ואשמה.
הממלכה הבריטית המאוחדת סוערת בעקבות הדלפת תכתובות וואטסאפ של שר הבריאות, מאט הנקוק, בתקופת משבר הקורונה. יותר מעשרת אלפים הודעות וואטסאפ הודלפו לעיתונאית הטלגרף, איזבל אוקשוט, שהיתה מבקרת חריפה של מדיניות הסגרים. אתר האינטרנט של הבי.בי.סי והטלגרף הבריטי מדווחים כי מההודעות שהוחלפו בין שר הבריאות לבין יועציו ופקידים ממשלתיים עולה כי הם החליטו להשתמש בכלים של "בושה ואשמה" כדי לגרום לציבור הבריטי לציית להגבלות ולסגרים. ההדלפות פורסמו על רקע תחילת עבודתה של ועדת החקירה שתבדוק את מדיניות הממשלה הבריטית במהלך משבר הקורונה. מהתכתובות עולה כי תהיה לה לא מעט עבודה.
מתנת חג מולד – הווריאנט מקנט
לפני חג המולד 2020, הבטיח רוה"מ בוריס ג'ונסון לציבור כי כללי הריחוק החברתי יוסרו, כך שמשפחות יוכלו להתאחד לחגוג ביחד, בפעם הראשונה מאז שפרצה המגפה. ג'ונסון עצמו אמר כי דחיית איחוד המשפחות תהיה אקט "בלתי אנושי ומנוגד לכל אינסטינקט בריא של הציבור".
אבל, מאחורי הקלעים, שרים ובכירים אחרים היו מודעים היטב לכך שהציבור עומד להתאכזב וכי הם מתכוונים לבטל את ההקלות שתוכננו לחג המולד. הודעות הוואטסאפ חושפות כי במשרד הבריאות דנו בשאלה כיצד להסיט את תשומת לב הציבור מביטול ההקלות לסוגיה אחרת. הפתרון שנמצא במהלך חודש דצמבר היה "להפחיד עד מוות את כולם" באמצעות הכרזה על זן חדש של קוביד-19, הידוע כזן אלפא או ה"ווריאנט מקנט".
בשיחה שהתנהלה בין שר הבריאות ליועץ התקשורת שלו, היה מודאג הראשון מכך שהעיתונות לא תיתן מספיק חשיפה לווריאנט מקנט ותמשיך להתמקד בוויכוחים על ברקזיט. השניים החליפו הודעות ביניהם בנוגע לשאלה מה יהיה העיתוי הטוב ביותר לחשוף בפני הציבור את הווריאנט מקנט.
היועץ: "במקום לדבר על העתיד יותר מדי, אנחנו יכולים להציג את הווריאנט החדש"
שר הבריאות: "אנחנו נפחיד עד מוות את כולם עם הווריאנט החדש, אבל הסיבוכים של ברקזיט תופסים את כל תשומת הלב"
היועץ: "כן, זה מה שיוביל לשינוי התנהגות אמיתי"
שר הבריאות: "מתי נשתמש בווריאנט החדש?"
ביום למחרת, הודיע שר הבריאות הנקוק על קיומו של הווריאנט מקנט.
חייבים לעמוד בכללים שאנחנו מפרים
הטלגרף חשף גם הודעות בין ראש הממשלה בתקופת הקורונה, בוריס ג'ונסון, לבין הממונה על השירות הציבורי, מר קייס, מיולי 2020 שבהן כתב: "אנחנו צריכים לומר לציבור שאם הם רוצים להציל את הכלכלה ולהגן על מערכת הבריאות הציבורית, הם חייבים למלא את הכללים. אנחנו צריכים להדק את הכללים".
ההודעות האלו נשלחו חודש בלבד לאחר שרוה"מ ג'ונסון הפר בעצמו את הכללים. כזכור, ג'ונסון, אשתו קרי ושר האוצר דאז ורוה"מ בהווה, רישי סונאק, קיבלו קנס בגלל שהשתתפו במסיבת יום הולדת שנערכה לכבוד ג'ונסון ביוני 2020 בניגוד לכללי הריחוק החברתי.
מסוכן כמו ליפול במדרגות
בחודש מרץ 2020 המליצה ממשלת בריטניה לבני 65 ומעלה ולאוכלוסיות בסיכון לא לצאת מהבית. מספר ימים לאחר שבוטלה ההמלצה, התכתב רוה"מ ג'ונסון עם הרופא הראשי, פרופסור סיר כריס וויטי: "אם אתה בן 65 ומעלה, הסיכון שלך למות מקוביד זהה לזה מליפול במדרגות. אנחנו לא אוסרים על קשישים להשתמש במדרגות. מה אתה חושב?".
לכך השיב הרפא הראשי כי הוא היה חושב פעמיים אם להמליץ שלא לצאת מהבית, אלא אם כן מערכת הבריאות הציבורית תעמוד בפני איום. לכך השיב היועץ המדעי הראשי לממשלה כי ""ההמלצה לא לצאת מהבית לא נלקחה בקלות ראש וגם לא היתה מאוד אפקטיבית בפעם הראשונה שהיא הוטלה".
למרות זאת, גם לאחר מכן המליצה ממשלת בריטניה לבני 65 ומעלה לא לצאת מהבית.
כי כך עושים הסקוטים
מההודעות המודלפות עולה כי הרופא הראשי של אנגליה היה אמביוולנטי כבר באוגוסט 2020 לגבי השאלה האם יש ראיות מדעיות, שיתמכו בהטלת חובת חבישת המסכות. למרות זאת, עם פתיחת שנת הלימודים חודש לאחר מכן, הורתה הממשלה לתלמידי חטיבות הביניים לחבוש מסכה בכיתה, במסדרונות ובחצרות. הסיבה לכך נחשפת כעת.
בתחלופת וואטסאפט, שאל רוה"מ ג'ונסון אם הממשלה יכולה לבטל את חובת המסכות. בתגובה, שלחה יועצת התקשורת שלו קישור לכתבה, המדווחת כי סקוטלנד תטיל חובת מסכות בתיכונים. ראש השירות הציבורי אמר כי ההורים "יתפוצצו" אם אנגליה לא תחקה את המדיניות של סקוטלנד. הרופא הראשי הוסיף כי אין ראיות חזקות בעד או נגד הטלת חובת מסכות בבתי הספר. אבל הפטיר כי "זה לא שווה את הוויכוח".
בסופו של דבר, באותו ערב הודיעה ממשלת אנגליה על הטלת חובת מסכות.
שנה וחצי לאחר מכן, הודתה הממשלה הבריטית כי אין ראיות חד משמעיות שיתמכו בהנחה שחובת המסכות הפחיתה הדבקה בקוביד.
שימוש ציני בתקשורת
במהלך חודש מאי 2020 התפרסם סקר של האימפריאל קולג' שהראה כי חלה ירידה בשיעורי התחלואה בקוביד וכי מקדם ההדבקה עמד רק על 0.57. הנתונים הללו הלמו גם נתוני סקר של לשכת הסטטיסטיקה הבריטית. למרות זאת, התמקדה התקשורת הבריטית בדיווח נפרד של מערכת הבריאות הציבורית ושל אוניברסיטת קיימברידג' שגילה שיעורי הדבקה גבוהים יותר בחלקים מסוימים של בריטניה. בעקבות זאת, התעוררו חששות שיוטלו סגרים מקומיים.
מההתכתבות עולה כי הנקוק והיועץ המדעי הראשי התפלאו על כך שהתקשורת מתמקדת במחקר של קיימברידג':
שר הבריאות: "בדיוק ערכתי מסיבת עיתונאים והם התעניינו רק בסקר העגום של קיימברידג'. אבל, אם אנחנו רוצים שאנשים יתנהגו יפה, אולי זה לא דבר רע".
היועץ המדעי הראשי: "אני מסכhם, צריך לנצל את הפרשנות האומללה שלהם ולהדהד אותה באופן מוגזם".
ואכן, כך הם עשו.
הסתרת מידע למניעת התנגדות ציבורית
בסוף חודש יוני 2020 הטילה הממשלה הבריטית סגר מקומי על העיר ליסטר. מהודעות הוואטסאפ שהודלפו עולה כי משרד הבריאות החליט להפסיק לפרסם את נתוני ההדבקה בחתך אזורי, כדי למנוע התנגדויות עתידיות של התושבים להגבלות או ל"התערבויות" מקומיות, לשון התכתובות המודלפות.
אחת היועצות של שר הבריאות דיווחה בקבוצת וואטסאפ כי פשטה שמועה שמילטון קיז עשויה להיות העיירה הבאה שיוטל עליה סגר מקומי. לכך הגיב שר הבריאות "כשנפרסם את נתוני הבדיקות... אנשים מיד יראו אילו ערים הן הבאות בתור".
ב-7 באוקטובר 2020 הוחלט להפסיק לפרסם את הרשימות, כאשר מספר הנדבקים היה בעלייה. על כך אמר יועץ התקשורת של שר הבריאות כי אי פרסום הרשימות יעבוד לטובת המשרד כיוון שזה "עוזר (לשמר את) הנראטיב שהמצב ממש גרוע". בעקבות זאת, החליט שר הבריאות להפסיק את פרסום רשימות נתוני ההדבקה בחתך אזורי.
אפקט ויזואלי מרשים
בינואר 2021 נכנסה בריטניה לסגר שני, סגרה את בתי הספר והורתה לאנשים להישאר בבית. ארבעה ימים לאחר מכן, ב-10 בינואר, דן שר הבריאות עם הממונה על השירות הציבורי, מר קייס באפשרות להטיל מגבלות חמורות יותר. הם הסכימו ששינויים קלים כמו איסור על דיג יהפכו אותם למגוחכים.
ההחלטה שהתקבלה היתה להשתמש ב"פחד" ו/או ב"אשמה" ככלים חיוניים להבטחת ציות של הציבור.
כשנגמרו להם הרעונות האחרים, הם שקלו את האפשרות להרחיב את חובת חבישת המסכות מחוץ לבית רק בגלל שיהיה לזה "אפקט ויזואלי מרשים".
קייס: "החמרת חובת המסכה עשויה להיות הדבר היחיד שעולה על הדעת. זה לא
עולה כסף ויש לזה אימפקט ויזואלי מאוד חזק? (הטלת חובת) חבישת מסכה בכל מקום מחוץ לבית וביותר מקומות עבודה?"
שר הבריאות: "כן. אני חושב שהבעיה היא שיותר קשה ליישם את מה שלא נמצא בידיים של משרד ראש הממשלה ושל משרד הבריאות. אני לא הייתי מקדם דברים קטנים, אלא אם כן אנחנו מקדמים איתם הרבה דברים אחרים.
קייס: "אני מסכים. אני חושב שזה ממש נכון. דברים קטנים נראים מגוחכים. חיוני להגביר את מסרי הפחד/אשמה".
ואצלנו?
גם אצלנו משרד הבריאות דאג להפחיד את הציבור למוות ממחלה ששיעורי התמותה שלה, עבור רב מוחלט של האוכלוסייה דומים לאלה של שפעת. כשהמהלכים האנטי מדעיים כשלו – תמיד דאגו בישראל למצוא שעיר לעזאזל. שופרות התקשורת לא שאלו שאלות אלא השתיקו כל מי שחשב אחרת ואז העזו לטעון לקונצנזוס מדעי שמעולם לא היה ושכל הנחות היסוד המפוברקות שלו התבדו אחת לאחת.
לכתבות המלאות:
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/03/04/project-fear-covid-lockdown-files-matt-hancock-whatsapp/
קרדיט תמונות:
Number 10
כל האמת יוצאת החוצה